Smarthus 1: Hva er et Smarthus?

Smarthus 1: Hva er et Smarthus?

Når forholdet mellom det elektriske og det digitale slo gnister, åpnet det seg en helt ny verden innen elektro. 

Den første muligheten som ble allmen kjent, var «gjør hytta varm.» Hvis vi var villige til å bruke nok penger på utstyret, kunne vi benytte telefonen til å sette i gang en elektrisk prosess til vår fordel. Nå er det nesten ingen grenser for hva som kan gjøres, og prisene har blitt redusert til et nivå hvor både Ola og Kari kan forsyne seg av muligheter. Selv om det foreløpig er Ola som virker mest interessert.

Et Smarthus består av styringssystemer, som er det betegnende ordet av faget. Dette innebærer at vi har en styringsenhet på de elektriske produktene som vi kan kommunisere med, enten trådløst eller via kabel. Vi kan «snakke» med de forskjellige produktene via en app. Appene er intuitive og enkle å bruke og kan installeres på nettbrett, mobil eller på medfølgende konsoller.

Smarthus med fjernkontroll

For oss som forbrukere betyr et Smarthus egentlig at vi får en fjernkontroll til huset vårt. Og som fjernkontrollen til TV-en styrer volum og kanalvalg, gjør Smarthus-appen det samme. Vi kan styre lys og varme opp og ned, bestemme lyden til stereoanlegget i forskjellige rom, i prinsippet kan vi styre alle komponenter som er bygget for det. Og ettersom vi kan benytte nettbrettet eller mobilen, betyr dette at alle oppgaver kan utføres hvor enn i verden du befinner deg.

Smarthus kan styres overalt

Smarthuset tilfører mange viktige, positive elementer innen miljø, teknologi og komfort. Derfor er styringssystemer kommet for å bli, og vil nok med tiden føles like naturlig som fjernkontrollen til TV-en.

Elektrikeren har mye kunnskap om dette. Ta kontakt for gode råd og mer informasjon om Smarthusløsninger og styringssystemer.

Dette er del I i en serie på fem artikler som omhander aspekter rundt styringssystemer og anskaffelse av Smarthus.

Neste artikkel, «Smarthus 2: En enklere hverdag med bedre komfort» kommer senere i mars.

Bilder fra Eaton og Micro Matic

Tilbake

Visste du at...

Alle elektrokomponenter som har trådløs kommunikasjon kan kalles styringssystemer, mens med Smarthus mener man at det installeres en "hjerne", en hub som kan sentralstyre alle komponenter.

Råd og tilbakemelding

?

Lover og regler

DSB har utarbeidet brosjyren "Full kontroll", som retter seg mot boligeiere. Last ned her. (pdf)

!

Kontakt oss

Administrasjon: admin@elpo.no
Redaksjon: redaksjon@elpo.no
Tilbakemeldinger: feedback@elpo.no